De Noordelijke Kalkalpen zijn een groep bergketens in het oostelijke deel van de Alpen. De Noordelijke Kalkalpen liggen ten noorden van de Centrale Alpen, die de Noordelijke Kalkalpen van de Zuidelijke Kalkalpen scheidt.
Het verschil tussen de drie bergketens ligt in de geologische opbouw en geografische criteria. De Kalkalpen bestaan voor het grootste deel uit kalksteen.
De grens tussen de Noordelijke Kalkalpen en de Centrale Alpen wordt grotendeels gevormd door rivierdalen, zoals het Inndal, het Salzachtal, het Ennstal en het Murdal.
De Nördliche Kalkalpen strekken zich vanaf de Rijn naar het oosten uit. Van west naar oost liggen de Allgäuer Alpen, de Nordtiroler Kalkalpen en de Salzburger Kalkalpen.
Tor het gebied horen ook de Österreichische Alpen, die in het oosten aflopen in het Wiener Wald.
De Noordelijke Kalkalpen strekken zich zo in het westen uit vanaf het Bregenzerwald in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg tot in het oosten aan het Wienerwald in Neder-Oostenrijk en Wenen.
Het gebergte heeft een breedte van 25 tot 45 kilometer.
Het gebergte ligt in de districten Zwaben en Opper-Beieren in de Duitse deelstaat Beieren en in de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Stiermarken, Opper-Oostenrijk, Neder-Oostenrijk en Wenen.
De hoogste bergtoppen van de Noordelijke Kalkalpen zijn in de Lechtaler Alpen de Parseierspitze, met een hoogte van 3.038 meter, en de Dachstein, die een hoogte heeft van 2.996 meter.
Lechtaler Alpen
De Lechtaler Alpen maken deel uit van de Noordelijke Kalkalpen. Het gebergte ligt in het bovenloopgebied van de rivier de Lech. De hoogste top is de Parseier Spitze, die ligt in Oosterijk ligt en een hoogte heeft van 3.038 meter.
Wettersteingebergte
Het beroemde Wettersteingebergte maakt deel uit van de Noord-Tiroolse Kalkalpen. Het gebergte ligt tussen de rivieren de Loisach en de Isar.
Het Wettersteingebergte ligt in de deelstaat Beieren op de grens van Duitsland met Noord-Tirol in Oostenrijk. De hoofdketen is de Zugspitze.
Kalksteenbergen
De scheiding tussen de drie bergketens is niet alleen geologisch van aard. Zo komen er ook in de Stubaier Alpen, die deel uitmaken van de Centrale Alpen, kalksteenbergen voor.
Het Rätikon wordt ook tot de Centrale Alpen gerekend, alhoewel twee derde van dit gebergte uit sedimentgesteente bestaat.
Het Rätikon is geografisch sterk met de Silvretta, en daarmee met de Centrale Alpen, verbonden.
Anderzijds behoren tot de Noordelijke Kalkalpen ook gebergten zoals het Karwendel, die niet voor het grootste deel uit kalksteen, maar uit ander gesteente, zoals dolomiet, mergel of flysch bestaan.
De Noordelijke Kalkalpen worden ook aangeduid als Noordelijke Alpen, om verwarring in de geologische opbouw te voorkomen.