zondag 21 oktober 2012

Mont Blanc hoogste berg in Alpen, Italië en Frankrijk

Mont Blanc in de Alpen vanaf de Helbronner-piek
De Alpen zijn een bergketen dat centraal in Europa ligt. Het gebergte strekt zich uit van de Franse Middellandse Zeekust in het zuidwesten tot de Pannonische vlakte, in Hongarije en Servië, in het oosten.

De Alpen beslaan een oppervlakte van ruim 200.000 km² en strekken zich uit over een lengte van 1.200 kilometer en een breedte van 150 tot 250 kilometer.

Het gebergte strekt zich uit over acht landen. Dit zijn Frankrijk, Monaco, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein.

De hoogste bergtop in de Alpen is, met een hoogte van 4.808 meter, de Mont Blanc. De hoogste berg van Europa is echter, met een hoogte van 5.633 meter, de Elbroes in de Kaukasus,.

Hoogste toppen Alpen
De hoogste bergtoppen in de Alpen zijn: Mont Blanc (Monte Bianco), Mont Blanc de Courmayeur, Rochers de la Tournette, Dufourspitze, Ostspitze, Grenzgipfel, Nordend.

Zumsteinspitze, Signalkuppe, Les Bosses, Dom, Lyskamm Oost, La Grande Bosse, Weisshorn, Täschhorn.

Op de grens tussen Zwitserland en Italië ligt de 4.478 meter hoge Matterhorn.

Tal van Alpentoppen zijn een geliefde trekpleister voor bergbeklimmers.

Alpen Duitsland
In het zuiden van Duitsland, op de grens met oostenrijk, liggen van west naar oost de Allgäuer Alpen, de Ammergauer Bergen, met het Wettersteingebergte, en de Salzburger Alpen.

Klimaat
Het klimaat in de Alpen is sterk onderhevig aan plaatselijke invloeden. Deze hangen van de omstandigheden af, zoals de hoogte van een gebied, de ligging, in een dal of tegen een helling.

Verder is het klimatologisch van belang of een dal in noord-zuid of oost-west richting loopt en in welke richting de helling ligt.

Mont Blanc
De hoogste berg in de Alpen, de Mont Blanc, ligt op de Frans-Italiaanse grens, vlakbij de stad Chamonix in de Franse Alpen.

De berg maakt deel uit van het Mont Blanc-massief, een bergmassief op de grens van Frankrijk, Italië en Zwitserland, dat behoort tot de Savooise Alpen.

Het Mont Blanc-massief omvat verschillende toppen, zoals de Mont Blanc (4.808 m) de Mont Maudit (4.471 m), de Dôme du Goûter (4.303 m), de Mont Blanc du Tacul (4.248 m), de Grandes Jorasses (4.205 m), de Aiguille du Midi (3.843 m).

In Frankrijk ligt de Mont Blanc bij de plaats Chamonix-Mont-Blanc, in het departement Haute-Savoie.

Chamonix-Mont-Blanc is, met talrijke accommodaties voor de beoefening van de wintersport, een drukbezocht centrum voor toerisme in zowel de winter als de zomer.

De bergbeklimmer Jaques Balmat bereikte op 7–8 augustus 1786 als eerste de top van de Mont Blanc.

Kaart Alpen
De onderstaande kaart van de Alpen komt uit de Atlante Mondiale Hoepli di Geografia Moderna Fisica e Politica. Giovanni Roncagli, 1899.

Kaart Alpen

Kaart ligging Alpen

Kaart reliëf Alpen: SRTM