zaterdag 1 december 2012

Oost-Alpen met wintersport en Piz Bernina

De Piz Bernina in Zwitserland is met een hoogte van 4.049 meter de hoogste berg in de Oost-Alpen. De berg ligt in de gemeente Samedan in het kanton Graubünden.
De Oost-Alpen is de naam voor het oostelijke deel van de Alpen. Dit deel van de Alpen, met tal van accomodaties om de wintersport te beoefenen, ligt ten oosten van de lijn van het Bodenmeer (Bodensee) en de vallei van de rivier de Rijn.

Indeling Oost-Alpen
De Oost-Alpen worden in vier groepen ingedeeld. Dit zijn de Noordelijke Oost-Alpen (Nördliche Ostalpen), de Centrale Oost-Alpen (Zentrale Ostalpen), de Zuidelijke Oost-Alpen (Südliche Ostalpen) en de Westelijke Oost-Alpen (Westliche Ostalpen).

De Oost-Alpen strekken zich uit over het zuidelijke deel van Zwitserland, over heel Liechtenstein en vanaf de Oostenrijkse deelstaat Voralberg over het grootste deel van Oostenrijk.

Verder horen tot het gebied het uiterste zuiden van de Duitse deelstaat Beieren, Trentino-Alto Adige/Südtirol, Veneto en Friuli-Venezia Giulia in het noorden van Italië en een groot deel van het noorden van Slovenië.

Het gebied loopt in het noordwesten van de Splügenpas, die het Zwitserse Hinterrheintal met het Italiaanse Val San Giacomo verbindt, en in het zuidwesten naar de rivier de Liro en het Como Meer in Italië.

De bergtoppen en bergpassen liggen in de Oost-Alpen lager vergeleken met de West-Alpen. Het gebergte is echter wel breder.

In het zuiden ligt de grens van de Oost-Alpen bij de Italiaanse Padan Vlakte. In het noorden scheidt de Donau het berggebied van het Boheemse Woud. Ten oosten van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen beginnen de Karpathen.

In de Oost-Alpen liggen tal van plaatsen met uitstekende faciliteiten om de wintersport te beoefenen.

Noordelijke Kalkalpen
De Noordelijke Kalkalpen zijn onderverdeeld in het Rätikon, Wettersteingebergte en de Karwendel.

Centrale Alpen
De Centrale Alpen bestaan uit de Albula Alpen, het Berninamassief, de Ötztaler Alpen, de Zillertaler Alpen en Hohe Tauern.

Zuidelijke Kalkalpen
De Zuidelijke kalkalpen bestaan uit de Bergamasker Alpen, het Adamellomassief, de Dolomieten, de Julische Alpen en de Karawanken.

Rätische Alpen
De Rätische Alpen maken deel uit van de Oost-Alpen. Dit deel van de Alpen ligt in Graubünden in Zwitserland, in Lombardije in Italië en in de deelstaat Tirol in Oostenrijk.

De Rätische Alpen liggen in het westen tussen de Splügenpas (2117 m) en de Valle di San Giacomo en in het oosten tussen het dal van de Adige (Etsch) en de Stelviopas (2755 m).

Het hoogste punt is met een hoogte van 4.049 meter de Piz Bernina. Deze berg is ook de hoogste top in de gehele Oost-Alpen.